Boek
Nederlands

Sellinger : Wenst, het tweede boek

Allard Schröder (auteur)

Sellinger : Wenst, het tweede boek

Verhalen over een fictief dorp in Oost-Groningen.
Onderwerp
Groningen (stad)
Titel
Sellinger : Wenst, het tweede boek
Auteur
Allard Schröder
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
234 p.
ISBN
9789403103327 (hardback)

Besprekingen

Allard Schröders schrijven is niet van deze wereld

Voor de tweede keer beschrijft de auteur uit Haren het fictieve Groningse gehucht Wenst, waar de tijd stilstaat en dat wordt bevolkt door wonderlijke personages met fantastische namen. Absoluut een bezoek waard.

Weleens in Wenst geweest? Het gehucht ligt in Groningen, tussen uitgestrekte kale akkers, er is een café waar zelfs het binnenvallende licht versleten lijkt en aan het eind van een stinkend kanaal staat een aardappelmeelfabriek. De bewoners zijn stug en stuurs. Niet bepaald een gedroomde bestemming en bovendien bestáát de plek niet eens - of wel, maar alleen in de verhalencyclus van Allard Schröder (1964). In 2009 verscheen Wenst, met daarin 'acht afzonderlijke geschiedenissen uit het jaar 1952'. En nu is er Sellinger, het vervolg, al is het jaar nog steeds 1952 - in een dorp als Wenst staat de tijd nu eenmaal stil. En toch willen we er naartoe. Want hoe gewoontjes alles er ook lijkt, in Wenst gebeuren dingen die onverklaarbaar zijn, er hangt soms een betoverde sfeer boven de omgeploegde velden en mensen hebben er wonderlijke namen als Edzo Obbinge, Fiene Klaster, Luitzen Kolschoot of Wubbechien Haling.

Schröder is de schrijver van een indrukwe…Lees verder

Een literaire verhalenbundel over het fictieve dorp Wenst, dat op geen enkele kaart staat maar in zijn essentie in duizendvoud bestaat, en dus niet alleen in Oost-Groningen. Aan de hand van een aantal levens beschreef Allard Schröder al eerder mensen uit dit onbetekenende dorp. Dit tweede boek bevat zeven nieuwe verhalen die de levens van bewoners uit dit denkbeeldige dorp in de vroege jaren vijftig opnieuw tot leven roepen. In poëtische en indringende stijl geschreven. Voor een breed tot literair lezerspubliek. Allard Schröder (Haren, 1946) is een Nederlandse schrijver. Hij schreef meerdere boeken. Hij won eerder de AKO Literatuurprijs.

Over Allard Schröder

Allard Schröder (Haren (Groningen), 14 juni 1946) is een Nederlands schrijver van romans, korte verhalen en hoorspelen.

In 1989 verscheen Schröders novelle De gave van Luxuria. In 1996 werd zijn toenmalige oeuvre bekroond met de Halewijnprijs. Zijn roman Grover (1999) werd genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs en de ECI Literatuurprijs. Van 2001 tot 2009 zat hij in de redactie van het literaire tijdschrift De Revisor.

In 2002 ontving hij de AKO-Literatuurprijs voor zijn roman De hydrograaf, waarin hij de geschiedenis vertelt van de hydrograaf Franz von Karsch, die in het voorjaar van 1913 scheep gaat in Hamburg om de diepten van de zee te peilen. De wetenschappelijke doelstelling van zijn onderneming kan echter niet verhullen dat zijn leven in een impasse is geraakt. Via diverse verwikkelingen komt de hoofdpersoon uiteindelijk tot een beter inzicht in zijn eigen leven.

Bibliografie