Boek
Nederlands

DealersDochter : roman

Astrid Roemer (auteur)
+1
DealersDochter : roman
×
DealersDochter : roman DealersDochter : roman

DealersDochter : roman

Genre:
Een 16-jarige Surinaamse jongen trekt via Paramaribo naar Amsterdam, waar hij vastbesloten is een weg te vinden naar beter.
Titel
DealersDochter : roman
Auteur
Astrid Roemer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2023
207 p.
ISBN
9789044641769 (paperback)

Besprekingen

Confronterend inzichtelijk voor witte lezers

In de nieuwe Astrid Roemer nader je de personages op het intiemste niveau. Hoe vinden ze manieren om met elkaar samen te leven?

In de aanloop naar het 'nationale herdenkingsjaar slavernijverleden' in Nederland, dat op 1 juli begint, bood de Nederlandse premier Mark Rutte afgelopen december namens de Nederlandse staat zijn excuses aan voor dat verleden. In zijn toespraak erkende hij hoe het gedane leed "doorwerkt in de levens van mensen hier en nu".

Als er één auteur is die deze doorwerking al een schrijversleven lang onderzoekt, dan is het Astrid Roemer. Toen ze in 2021 als eerste Surinaamse auteur de Prijs der Nederlandse Letteren ontving, prees de jury haar voor de manier waarop ze thema's uit de grote geschiedenis - zoals het koloniale verleden en de slavernij, maar ook het proces van dekolonisatie - verweeft in de kleine levensverhalen van haar personages.

In DealersDochter excelleert Roemer daar opnieuw in: met diep inzicht ontvouwt ze een complexe familiegeschiedenis waarin de pijn uit het verleden in het heden voelbaar is. Ook in haar geweldige vorige roman Gebroken wit li…Lees verder

Wie is de dochter van de drugsdealer?

'Hoeveel moeders heb je dan, mi amore ?' vraagt haar man aan Carmen, en in deze vraag klopt het hart van DealersDochter , de nieuwe, zinderende roman van Astrid H. Roemer.

Wat betekent familie, wie vormt een gezin? In DealersDochter groeit Aqua op zonder vader, want die zit in de gevangenis, en Eloe zonder moeder, want die is dood, en ontfermt Carmen zich over beide jonge vrouwen. Carmen heeft zelf geen kinderen, maar het moederschap is haar niet vreemd.

Astrid H. Roemer is 75, de jaren lijken echter geen vat te hebben op haar pen. DealersDochter is een ijzersterke en knisperend fris geschreven roman, zeker zo goed als haar ­familieroman Gebroken wit (2018), en bewijst opnieuw dat zij terecht is onderscheiden met de P.C. Hooftprijs en de Prijs der Nederlandse Letteren. Roemers alter ego Heli, die in Ge­broken wi t zonder vader opgroeit, speelt in de nieuwe roman een rol als slachtoffer van een moordaanslag in het Nederland van de jaren 80. In DealersDochter klinken vijf stemmen die met Heli's wrede lot van doen hebben, in vijf verhalen waaruit een beeld oprijst van een Surinaamse vrouw …Lees verder

Als je nergens thuis bent

DealersDochter is een intelligente analyse van de manier waarop mensen zich tot hun afkomst verhouden. Misschien wel het helderste boek van Astrid Roemer.

Het is moeilijk voorstelbaar dat Astrid Roemer (1947) tot een paar jaar geleden een bijna vergeten auteur was. Na een lange lijst publicaties in de jaren tachtig en negentig (waaronder Over de gekte van een vrouw uit 1982, waarmee Roemer doorbrak) verscheen er in de jaren daarna bijna niets. Geplaagd door paranoia leefde ze jarenlang afgelegen in de Schotse Hooglanden, of trok ze met een rugzak en haar katten door Europa.

Maar toen ze in 2016 de P.C. Hooftprijs kreeg toegekend - als eerste auteur van Surinaamse komaf - leek dat haar schrijverschap een nieuwe impuls te geven. In 2017 verscheen de elegante novelle Olga en haar driekwartsmaten en in 2018 de indrukwekkende familieroman Gebroken Wit, over drie generaties Surinaamse vrouwen. In maart 2021 werd Roemer voor haar gehele oeuvre de Prijs der Nederlandse letteren toegekend.

En toen begon het gedonder. Roemer plaatste op Facebook een aantal loftuitingen over Desi Bouterse (ze noemde hem onder meer 'onvergetelijk m…Lees verder

Astrid H. Roemer

Toen Astrid Roemer in 2021 als eerste Surinaamse auteur de Prijs der Nederlandse Letteren ontving, prees de jury haar voor de manier waarop ze thema's uit de grote geschiedenis verweeft in de kleine levensverhalen van haar personages. In haar vorige roman 'Gebroken wit' liet ze zien hoe de geschiedenis het leven van de familie Vanta bepaalde. Het boek eindigde hoopvol, met de emigratie van Heli Vanta van Paramaribo naar Utrecht, waar ze onderwijzeres zou worden. In Roemers nieuwe roman 'DealersDochter' blijkt Heli getrouwd met de Nederlander Boris en hebben ze samen een dochter. Maar voor Heli loopt het niet goed af: ze wordt vermoord als gevolg van de drugspraktijken van haar echtgenoot.

Grondig en doorleefd pluist Roemer de geschiedenis uit door de verhalen van vijf personages op elkaar te laten inwerken. Allen worstelen ze met de vraag in hoeverre je door je afkomst en je huidskleur wordt bepaald. Minpuntje: 'DealersDochter' begint spannend, maar lang voor je het uit hebt…Lees verder

Een mozaïekroman over een Surinaamse jongen die naar Nederland vertrekt. Wat betekent het voor iemand om uit het Amazoneregenwoud over enorme rivieren via chaotisch Paramaribo te trekken naar een Europese wereldstad als Amsterdam? Brandon van zestien doet dat en zoekt vastberaden een weg naar beter.Ook is er een Surinaamse moeder, die wordt vermoord in een Nederlandse stad. Twee jonge vaders voelen zich betrokken vanwege hun relatie met drugs. Maar hoe geborgen ben je bij je eigen familie als dochter van een moordverdachte? Hoe kun je vergeten dat je een moeder hebt die is gedood in haar eigen huis terwijl je in de kinderwagen lag te slapen met je vader dichtbij? Is het mogelijk om buiten je geboorteland ergens ‘veilig thuis’ te zijn als je zwart bent? Indringend en meevoerend geschreven. Voor een breed tot literair lezerspubliek.Astrid H. Roemer (Paramaribo, 1947) is een bekende auteur, onderwijzer, dichter en toneelschrijver. Ze schreef meer dan zestig boeken. Ze won eerder de P.C. …Lees verder

Over Astrid Roemer

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Raúl Neijhorst

Astrid Heligonda Roemer (Paramaribo, 27 april 1947) is een Nederlands schrijfster van Surinaamse herkomst. In 2016 ontving zij de P.C. Hooft-prijs, in 2021 werd haar de Prijs der Nederlandse Letteren toegekend.

Levensloop

Behalve Afrikaanse wortels heeft Roemer naar eigen zeggen zowel aan de kant van haar moeder als aan die van haar vader in de mannelijke lijn Schotse voorouders. In 1966 vertrok ze naar Nederland, maar ze keerde terug naar haar geboorteland om daar te werken als onderwijzeres. In 1975 vestigde zij zich opnieuw in Nederland. Van 2006 tot 2009 woonde zij weer in haar geboorteland.

Zij debuteerde in 1970 onder het pseudoniem Zamani met de poëziebundel Sasa; mijn actuele zijn. Ze was in die tijd actief in de Black Panther-beweging en verkoos een Swahili-pseudoniem en titel om haar Afrikaanse afkomst te benadrukken. De in 1974 verschenen roman Neem mij terug, Suriname werd in Suriname uite…Lees verder op Wikipedia