Boek
Nederlands

Capibarry : de allerliefste reuzencavia

Ilse De Keyzer (auteur), Ina Hallemans (illustrator)

Capibarry : de allerliefste reuzencavia

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Barry (ik-persoon), een Braziliaanse reuzencavia, heeft zich verstopt bij de rivier. Een vriendelijke man neemt Barry mee naar huis. Maar de dierenarts vertelt dat Barry een capibara is. En die mag je niet als huisdier houden. Waar kan Barry dan wonen? Komt hij ooit nog thuis? Voorleesverhaal met veel vrolijke kleurentekeningen. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Capibarry : de allerliefste reuzencavia
Auteur
Ilse De Keyzer
Illustrator
Ina Hallemans
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2020
44 p. : ill.
ISBN
9789044836950 (hardback)

Besprekingen

Een dier (ik-persoon) zit bij een rivier, wanneer een ‘tweepotige’ hem ziet. De bijbehorende illustratie laat zien hoe een man hurkt bij een kortharig dier met de omvang van een middelgrote hond. Om erachter te komen wat voor dier het is, gaan de man (de ‘kortharige’) en zijn vriendin (de ‘langharige’) naar de dierenarts. Deze herkent Barry, zoals hij wordt genoemd, als een capibara, een reuzencavia. Die mogen niet als huisdier worden gehouden en dus verhuist Barry naar de dierentuin. Aanvankelijk is het verblijf in de zoo succesvol, maar na een tijdje wordt Barry als gevaarlijk beschouwd en verbannen naar een kinderboerderij, dichtbij de rivier. Met hulp van de dochter van de dierenarts kan hij ontsnappen, wat het verhaal rond maakt. Het boek is ingedeeld in dertien getitelde hoofdstukken. Voor kinderen herkenbare en gewone begrippen krijgen door de ogen van Barry een nieuw perspectief. Willekeurige woorden zijn cursief gedrukt om dit effect te versterken. He verhaal is educatief doo…Lees verder

Over Ilse De Keyzer

Ilse De Keyzer (1980) is een Belgische jeugdboekenschrijfster.

Naast haar schrijfwerk is zij docente. Haar ervaringen in het onderwijs waren de aanleiding voor haar debuutroman Harde Noten in 2012, een pleidooi tegen het pesten.

Levensloop

Ilse De Keyzer werd in 1980 geboren. Ze is de dochter van René de Keyzer, oud-gemeentesecretaris van Tielt-Winge. Ilse ging in Aarschot naar het Sint-Jozefcollege.

Anno 2022 woont ze in Tielt-Winge. Ze is docente Nederlands, geschiedenis en godsdienst in de eerste graad van het secundair onderwijs, aan het Sint-Pieterscollege in Leuven. Met haar vader, auteur van Flarden van de Grooten Oorlog: in het hart van het Hageland (2014), deelt ze haar interesse in de plaatselijke geschiedenis van tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Harde noten

In 2012 verscheen het debuut van De Keyzer: de jeugdroman <…Lees verder op Wikipedia