Boek
Nederlands

Limitarisme : pleidooi tegen extreme rijkdom

Ingrid Robeyns (auteur)
+1
Limitarisme : pleidooi tegen extreme rijkdom
×
Limitarisme : pleidooi tegen extreme rijkdom Limitarisme : pleidooi tegen extreme rijkdom

Limitarisme : pleidooi tegen extreme rijkdom

Pleidooi voor het beperken van de buitensporige welvaart van de allerrijksten.
Titel
Limitarisme : pleidooi tegen extreme rijkdom
Auteur
Ingrid Robeyns
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Limitarianism : the case against extreme wealth
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
381 p.
ISBN
9789403189215 (paperback)

Besprekingen

Een boek over limitarisme en de kloof tussen arm en rijk. De auteur bepleit de noodzaak van een limiet aan de buitensporige welvaart van de allerrijksten. Extreme rijkdom vormt volgens haar een gevaar voor de democratie en staat een duurzame toekomst in de weg. Het limitarisme is een politieke filosofie die stelt dat de sterkste schouders daadwerkelijk de zwaarste lasten moeten dragen zodat ongelijkheden ingeperkt kunnen worden. Uiteindelijk zal iedereen daarvan profiteren, ook de superrijken zelf. De auteur geeft uitleg over en argumenten voor het limitarisme en schetst hoe het er in de praktijk uit zou zien. Verdiepend en gedetailleerd geschreven. Met name geschikt voor de geoefende lezer. Ingrid Robeyns (Leuven, 1972) is een Nederlandse econoom, filosoof en academisch docent. Ze promoveerde in Cambridge bij Amartya Sen en is de grondlegger van het limitarisme.

Over Ingrid Robeyns

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Ingrid A.M. Robeyns (Leuven, 10 september 1972) is hoogleraar Ethiek van Instellingen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht en het bijbehorende Ethiek Instituut. Haar onderzoeksgebied beslaat, binnen de ethiek en de welvaarts- en ontwikkelingseconomie, in belangrijke mate de feministische economie, het basisinkomen en de verzorgingsstaat.

Robeyns is ook fellow van de Human Development and Capability Association (HDCA) en werd in april 2017 verkozen tot achtste president van deze vereniging. Zij is een uitgesproken voorstander van economisch, ethisch limitarianisme.

Opleiding

Ingrid Robeyns behaalde in 1994 een licentiaat in economie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Zij studeerde vervolgens sociale en politieke wetenschappen aan de Georg-August-Universität Göttingen. Haar master in economie deed ze aansluitend weer aan de Katholieke Universiteit Leuve…Lees verder op Wikipedia