Boek
Nederlands

Soctopus

Jowi Schmitz (auteur), Nastia Cistakova (illustrator)
Joek en Zus raken steeds sokken kwijt. De sokken veranderen in een monster: de Soctopus. Die wordt steeds groter. Help jij Joek en Zus hun sokken zoeken en Soctopus verslaan? Prentenboek met grote zoekplaten. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Sokken
Titel
Soctopus
Auteur
Jowi Schmitz
Illustrator
Nastia Cistakova
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Volt, 2022
[20] p. : ill.
ISBN
9789021461823 (hardback)

Besprekingen

In dit boek groeit een sokkenmonster, dankzij alle zoekgeraakte sokken in de overvolle kamer van Joek en Zus. Samen met Joek en Zus ga je op zoek naar hun sokken en andere dingen en dieren, zoals: poes Minoes met acht kleintjes, een worm, een vlinder, een boek, poppen en ballonnen. Acht illustraties zijn overdwars gedrukt op twee pagina’s. De illustraties zijn cartoonachtig en zitten boordevol informatie. Aan de zijkant van elke illustratie is een strook waar afbeeldingen staan van de te ontdekken dingen. De verhalende tekst met eindrijm loopt meestal soepel, maar komt soms geforceerd over: ‘Hoe weet jij hoe dat monster heet?’ ‘Ik ben de grote zus: ik weet’. Kleurrijk zoekboek met verhalende tekst op rijm over Joek en Zus, die met veel fantasie hun kamer opruimen: ze verslaan het sokkenmonster zoals ze in een computergame zouden doen. De illustraties laten zien wat er gebeurt als je niet regelmatig opruimt. Groot, overdwars prentenboek met zoekplaten. Vanaf ca. 5 jaar.

Soctopus

Ik zoek mijn sok want die is zoek ....

Is mijn sok bij poes of eerder bij de oude robot?

Maar van wie is deze arm plots? Het is Soctopus!

In elk huis woont er één en als je hem niet snel verslaat dan trekt hij alle sokken aan. 

Probeer het monster dus maar snel te verslaan.

Als dat maar goed komt ...Persoonlijk vind ik het een heel vreemd zoekboek met een verhaallijn die niet altijd even duidelijk is. Kinderen gaan het zoeken naar de prenten, die links op elke pagina staan, nog wel leuk vinden denk ik maar het verhaal geeft voor mij geen meerwaarde aan het boek. De tekeningen zijn ook niet echt mijn slag. De illustraties maken me wat zenuwachtig, of zo? Het zijn heel drukke pagina's waar immens veel op te zien is en waardoor je misschien wel goed moet zoeken naar de opgegeven prenten. Ik ben meer fan van de drukke prenten van Jan van Haasteren of Martin Handford (Waar is Wally). Dat zijn ook drukke t…Lees verder

Over Jowi Schmitz

Jowi Schmitz (Leiderdorp, 12 juli 1972) is een Nederlandse schrijfster van jeugdboeken en boeken voor volwassenen. Daarnaast is zij theater recensent.

Levensloop

Jowi Schmitz studeerde Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij werkte enige jaren bij Man bijt Hond.

Schmitz begon haar schrijverscarrière met twee romans voor volwassenen. In 2011 publiceerde zij haar eerste kinderboek.

Schmitz woont met haar twee zoons op een boot in Amsterdam. Het wonen op een boot inspireerde haar tot het maken van een boek over woonbootbewoners, Nooit nooit nooit meer aan de wal (2013). Over de geboorte van haar zoon Milo schreef zij het boek Te vroeg geboren. Dagboek over mijn zoon (2014).

In april 2022 ontving Schmitz een projectsubsidie van het Nederlands Letterenfonds voor een kinderboek, uit te geven bij Hoogland & Van Klaveren.

Lees verder op Wikipedia