Boek
Nederlands

Vertel het niet aan je broer

Meir Shalev (auteur), Ruben Verhasselt (vertaler)
In Vertel het niet aan je broer, de nieuwe en laatste roman van meesterverteller Meir Shalev, keert de zestiger Itamar Diskin elk jaar vanuit de Verenigde Staten terug naar zijn geboorteland Israël voor een reünie met zijn broer. Tijdens hun ontmoetingen overdenken zij het leven, terwijl de alcohol rijkelijk vloeit.
Op een van zijn bezoeken vertelt Itamar zijn broer over een nacht die hij o
Titel
Vertel het niet aan je broer
Auteur
Meir Shalev 1948-2023
Vertaler
Ruben Verhasselt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Al tesapeer leächiecha
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2024
253 p.
ISBN
9789026364808 (hardback)

Besprekingen

Een verhaal dat de werkelijkheid ordent

Vertel het niet aan je broer vormt het literair testament van wijlen Meir Shalev. Een roman van en over een meesterverteller. Geen grootse literatuur, wel een klein, intiem verhaal dat voorzichtig ontroert.

Al dertig jaar woont Ithamar in de VS. Ieder jaar keert hij enkele dagen terug naar Tel Aviv en houdt hij een 'broedernacht' met Boaz. Gesterkt door alcohol halen de broers herinneringen op aan hun ouders en verloren liefdes. Voor een keer wijkt Ithamar af van dat patroon en vertelt hij zijn broer over een nacht die hij twintig jaar eerder deelde met een mysterieuze vrouw op een afgelegen plek aan de Israëlische kust. Terwijl de plotwendingen en dreiging zich opstapelen, sluipt ook het gedeelde verleden van de broers binnen in het verhaal.

De Israëlische schrijver Meir Shalev overleed in april 2023 aan kanker. Vertel het niet aan je broer geldt als zijn literair testament, de culminatie van een leven lang verhalen vertellen. De kracht én valkuilen van het vertellen staan centraal in deze roman. Ithamar beschrijft niet alleen een langgerekte anekdote aan zijn broer, ook zijn eigen herinneringen en die van Boaz staan bol van de literaire ingrepen. &l…Lees verder

Over Meir Shalev

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geen machineleesbare auteur aanwezig. Op basis van auteursrechtclaims wordt auteur Beny Shlevich aangenomen.

Meir Shalev (Hebreeuws: מאיר שלו) (Nahalal, 21 juli 1948 – Alonei Abba, 11 april 2023) was een Israëlische schrijver.

Hij is bekend geworden door zijn ironische sketches op de Israëlische radio en televisie. Nadat hij de televisie vaarwel zei, begon hij aan zijn schrijverscarrière. Zijn eerste boek kwam in Nederland uit in 1989 onder de titel 'Russische roman'.

Shalev schreef ook non-fictie en kinderboeken.

Prijzen

  • Juliet Club Prize (Italië)
  • Chiavari (Italië)
  • Entomological Prize (Israël)
  • WIZO Prize (Frankrijk, Israël, Italië)
  • Brenner Prize, Israëls hoogste literaire onderscheiding voor Een duif en een jongen.

Boeken

Fictie