Boek
Nederlands

Rond de Kaap : Isaac le Maire contra de VOC

Tom Dieusaert (auteur)

Rond de Kaap : Isaac le Maire contra de VOC

Biografie van de Antwerpse koopman (1558-1624) die een pionier werd van de VOC, met de VOC in conflict raakte en uiteindelijk samen met zijn zoon de doorgang zou ontdekken tussen de Atlantische en Stille Oceaan, langs de mythische Kaap Hoorn. Met zwart-witfoto’s en -illustraties.
Titel
Rond de Kaap : Isaac le Maire contra de VOC
Auteur
Tom Dieusaert
Taal
Nederlands
Uitgever
[Aalter]: Ertsberg, copyright 2023
307 p., [16] p. platen
ISBN
9789464750294 (paperback)

Besprekingen

Een biografie van koopman Isaac le Maire (1558-1624) en het verhaal van zijn gevecht tegen de Vereenigde Oostindische Compagnie. Isaac le Maire was een kapitaalkrachtige Antwerpse koopman die na de scheiding van de Nederlanden door de Tachtigjarige Oorlog in Amsterdam neerstreek en een van de pioniers van de VOC werd. Zijn individualistische en tegendraadse karakter bracht hem echter in conflict met het staatsmonopolie van de VOC. Uiteindelijk ontdekten hij en zijn zoon de doorgang tussen de Atlantische en Stille Oceaan, langs de mythische Kaap Hoorn. Helder en verdiepend geschreven, persoonlijke stukken in het ik-perspectief van de auteur. Met foto’s, kaarten, portretten en illustraties in zwart-wit. Met name geschikt voor de geoefende lezer. Tom Dieusaert (Merksem, 1967) is een Belgische schrijver, journalist en reisgids, woonachtig in Zuid-Amerika. Hij schreef een klein aantal non-fictieboeken in het Nederlands, Engels en Spaans.

Over Tom Dieusaert

Tom Dieusaert (Merksem, 1967) is een Vlaams schrijver en journalist. Hij woont en werkt sinds 1996 in Zuid-Amerika, voornamelijk in Argentinië. Dieusaert schrijft boeken en publiceert als freelancejournalist in verschillende media zoals Knack, Trends en HUMO. In 2020 verschenen er in de Gazet van Antwerpen twee zomerreeksen van hem over de ontdekkingsreizen van Sebald de Weert en Isaac Lemaire.

Werk

Tom Dieusaert brak door met zijn boek De laatste rit van de Kever (2005). In dit boek maakt hij met een Volkswagen Kever een reis van Mexico Stad naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Het boek werd vertaald naar het Spaans als Diarios del Vocho. In Koffie en cola (2003) onderzoekt hij het politieke en economische beleid in Latijns-Amerika en het effect van globalisering.

In zijn boek Computer Crash (2017) analyseert hij de rol van de automatische piloot bij vliegtuigongevallen.

Lees verder op Wikipedia